Friday, May 8, 2009

memasang flash tag cloud [tutorial update]

Flash tag cloud ialah Label yang diapaparkan secara animasi flash.




Cara memasangnya ke Blogger/Blogspot


+/-baca lagi


>Pada dashboard blog, pergi ke Layout>Edit HTML

>Cari code seperti di bawah (atau yg lebih kurang)
*gunakan key 'CTRL+F' dan taip sebahagian code dibawah untuk percepatkan proses mencari.

<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>

Terus copy dan paste keseluruhan code di bawah ini, di bawah code yang anda cari tadi.
*sebelum copy, anda mungkin mahu teruskan baca dibawah untuk mengubah warna-warna tertentu.




Setelah paste, PREVIEW terlebih dahulu blog anda, jika FlashTagCloud muncul di sidebar anda, maka anda sedia untuk SAVE.

-------------------------------------------------------------------------
(untuk proses editing,anda boleh terus edit didalam kekotak code di atas)



Ubah ikut citarasa dan kesesuaian warna blog anda.
Secara default nya, setting FlashTagCloud ialah :

Lebar = 240px
Tinggi = 300px;
Background = white
Text = grey
Font size = "12"

Jika anda mahu ubah size supaya sesuai dengan saiz sidebar blog anda, ubah value yang bewarna di bawah.:
var so = new SWFObject("http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf", "tagcloud", "240", "300", "7", "#ffffff");

Jika anda mahu ubah warna background supaya sesuai dengan warna blog atau kesukaan anda, ubah value yang bewarna di bawah.:
var so = new SWFObject("http://halotemplates.s3.amazonaws.com/wp-cumulus-example/tagcloud.swf", "tagcloud", "240", "300", "7", "#ffffff");


OOO Anda Boleh Gunakan Tool Ini Untuk Membantu Anda Memilih Code Warna OOO

Jika anda mahu ubah warna text supaya sesuai dengan warna blog atau kesukaan anda, ubah value yang bewarna di bawah.:
*code warna dibawah tidak perlu gunaka simbul "#' dipermulaannya.

so.addVariable("tcolor", "0x333333");
#ffffff");
Jika anda mahu ubah saiz text supaya sesuai dengan warna blog atau kesukaan anda, ubah value yang bewarna di bawah.:

so.addVariable("tagcloud", "<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>");


okok..itu saja..bye2..ada pertanyaan sila bertanya key,,
tutorial akan aku update malam karang..
>>>>>>>>>>>>>>>>>>UPDATE<<<<<<<<<<<<<<<<<< 1- korang buka layout, --->>edit template HTML, dan jangan lupa click pada kotak EXPAND WIDGET TEMPLATES
2- korang click CTRL+F untuk menyenangkan pencarian script anda nanti
3- korang paste script di bawah ke dalam kotak carian anda

<b:section class='sidebar' id='sidebar' preferred='yes'>

4- lepas jumpa script tu, korang paste plak script ni,
!--transparencyStart

5- bagi yang nk mengubah warna tulisan dan saiz tulisan, korang akan jumpa script dibawah ini dibelakang script diatas
so.addVariable("tcolor", "0x333333");
#ffffff");
6- Jika anda mahu ubah saiz text supaya sesuai dengan warna blog atau kesukaan anda, ubah value yang bewarna di bawah.
so.addVariable("tagcloud", "<tags><b:loop values='data:labels' var='label'><a expr:href='data:label.url' style='12'><data:label.name/></a></b:loop></tags>");
7- OOOanda boleh menggunakan widget disini sebagai rujukan warna bagi no yang anda sukaOOO

okok..aku harap tutorial ni dapat membantu bagi yang da siap tapi nk tukar semula x dapat, cite atas tu panjang2 je, sebenarnya, cara die click pada expand widget. n cari je kod script tu, ubah value yang kite nk , n terus settle..
ada apa2 sila tinggal kan komen anda terima kasih.

Komentar :

ada 1
kerabatchieko owner_ said...
pada hari 

ahaa..kalau ada apa2 soalan boleh la tnye kalau faham ke apa ke

Archive

x

© 1989-2010 . Powered by R.O.T.S.

kerabatchieko by CHIeKO IeM0cHI