Sunday, August 30, 2009

H1N1??mcm mana cara die merebak??




download link untuk langkah pencegahan.!



Tulisan ini aku fwd dari sebuah email.

Q. Bagaimana sebenarnya H1N1 merebak?
adakah setiap rakyat akan diberikan suntikan vaksin?
cukupkah kiranya memakai topeng muka boleh mngelak jangkitan H1N1?
adakah jangkitan H1N1 hanya boleh menyebabkan individu tertentu sahaja sakit?

A.

1. Merebak melalui udara dan cecair badan seperti bersin, batuk dan bercakap kuat.

2. Vaksin untuk H1N1 masih tiada. Kalau hanya simtom, KKM akan bagi ubat flu sahaja. Jika comfirm ada H1N1 akn dimasukkan ke wad dan barulah di beri vaksin anti viral. Anti viral hanya melambatkan penularan tetapi tidak menjamin tak kena. Orang awam tidak dibenarkan sama sekali mengambil suntikan antiviral. Sebab?...dalam dunia hanya ada 2 jenis antiviral. Jika semua orang ambil...automatik jika virus2 baru akan datang mutasi dan akan lali dari ativiral tersebut. jadi amat2 berbahaya jika ambil antiviral. Baca Lagi..

3. Jangkitan tidak mengenal golongan. Semua boleh dijangkiti. Cuma kekuatan antibodi badan sahaja yg mampu menghasilkan anti virus ini selepa 7 hari dari prosesmulanya pengeraman.

Cuma ada indvidu2 yg risiko kematian lebih tinggi seperti ibu mengandung, ibu baru bersalin (lemah lagi badannya), gemuk, darah tinggi, kecing manis, jantung dll.

4. Topeng muka boleh membantu menghalangkan kita menyedut secara langsung cairan yg dilepaskan melalui batuk, besin dan bercakap kuat. Lebih baik buka tingkat dari duduk dalam tertutup.

@
Sementara tunggu soalan...aku bagi info.

Nak tahu anggaran yg dah terkena....jumlah yg telah dijangkit di darabkan dgn 10. So kalau sekarang 1300 maka dah ada 13 ribu penularan. Lepas tu kali dgn 10 lagi. Sebabnya WHO sendiri tak tahu status penyebaran dah sampai tahap mana. Malah KKM pun dulu mampu ambil 10 sample bagi setiap kes cluster tetapi sekarang hanya mmpu ambil 5 sahaja.

Q-Kenapa baru KKM nampak risau?.

Sebabnya dari 0 kes bermula April 2009 sejak dikesan hingga kes yg ke seribu, tiada kematian. Maknanya penularan belum meluas. Bila rank antara 100-300 kes berlaku keatian sehingga 8 orang secara rasminya, maka ini menunjukkan kes ini telah tersebar luas.

Banduan dalam penjara Jelebu pun kena dan orang asli di hutan Kuala Pilah pun dah kena.


Q.adakah kerajaan ada buat pemantauan di pusat-pusat ternak babee?

kenapa takde berita babee dihapuskan sedangkan kita sedia maklum ianya virus selsema babee

kalau masa selsema burung abis semua spesis burung dan ayam satu kampung di hapuskan bagi mencegah penularan, tapi kenapa masa selsema babee ni; takde satupun berita mengenai kerja penghapusan babee dijalankan sebagai satu langkah mencegah penularan selsema babee?

yang di sibukkan ialah kerja pindah kandang babee; dari dok pindah kandang babee baik hapuskan terus kandang babee

Tapi walaupun pada peringkat sekarang memang di lihat babee sebagai bukan satu-satu penyebar; faktor sebagai penyebab dan pembiak virus jugak perlu di ambil kira.

Jika jangkitan dan penyebaran sesama manusia dapat di bendung tapi puncanya masih di situ menyondol dalam kandang happy sebab tak kena penghapusan "etnik" seperti mana yang menimpa spesis burung dan unggas suatu ketika dulu pun tak guna jgk; sebab pusingan (cycle) penyakit dan penularan tetap ada

A-
Bgini tuan, ambil ebola ..ambil HIV yg dipercayai bermula dari keluarga beruk di Afrika...... kita tak relevan nak bunuh binatang tersebut.

Kedua...virus wabak infuenza ini di bahagi kepada 3:

1. Seasonal Influenza... .ini virus antara manusia ke manusia. Beberapa dekat ( 10 tahun satu dekat) ianya akan berulang. Ini virus nak senang cakap..datang dari manusia sendiri.

2. Avian Influenza ..disebabkan alam semula jadi..menjangkiti haiwan seperti burung. Kadangkala boleh mengjangkiti manusia.

3. Swine Ifluenza.... disebabkan alam semuladi seperti virus yg terdapat dari binatang itu sendiri seperti barbi. Kadangkala boleh mengjangkiti manusia.

4. Pendemic Influenza... ianya sebenarnya gabungan dari ketiga2 di atas. Ia virus baru yg mutasi. Tak dapat dari babie secara direct..ianya berubah jadi virus baru.

@
macam di beritakan sebelum ni, hanya 0.1% atau 0.5% saja 'peluang' untuk manusia biasa MATI akibat h1n1.

manusia biasa ini merujuk pada manusia yang tiada komplikasi lain. iaitu sihat tanpa penyakit2 kronik lain.

kalau dilihat 7-8 kematian di malaysia, 80-90 % daripada simati ada sakit lain. pnemunia dan beberapa yg lain. si ibu baru tu, mati setelah 1 -2 minggu lahirkan anak.

disini kita dapat kesan satu tread yang common. kalau tengok semua yang mati, kita dapat simpulkan bahawa antibodi lemah.


Q. Sepatutnya dalam situasi sekarang k'jaan dah isytiharkan darurat dah. Semua pejabat dan sekolah ditutup seminggu.

Realitinya ialah kita tidak akan MAMPU untuk menyekat wabak (pandemic) selsema barbie ini dari merebak. Apa yang manusia mampu buat HANYA memperlahankan kadar ia merebak (rate of infection).

Selsema barbie adalah wabak yag merebak melalui udara (airborne) apabila sesorang itu bersin atau batuk misalnya. Ia juga boleh merebak melalui sentuhan fizikal apabila mana-mana permukaan yang dicemari 'droplet' mengandungi virus disentuh pula oleh tangan kita. Virus akan berjangkit selepas kita menggunakan tangan tercemar tersebt untuk menyentuh kawasan hidung dan mulut. H1N1 BUKAN selsema bermusim atau 'seasonal flu'.

Masalahnya ialah vektor yang 'mengangkut' penyakit dari satu tempat ke satu tempat yang lain iaitu manusia.

Kalau vektor penyakit adalah haiwan seperti serangga atau unggas, kita boleh kemampuan untuk mengesan, mengawal dan memusnahkan mereka tanpa banyak masalah. Manusia ni lain pulak halnya. Manusia memiliki kecerdasan dan daya imaginasi. Mereka boleh bergerak dari satu koodinat ke satu koodinat dengan pantas dan berkesan.

Setakat ini kita hanya mampu letak kamera 'thermal-imaging' (mengesan suhu tinggi/demam pada badan manusia) di pintu-pintu masuk sempadan. tetapi hakikatnya TIADA NEGARA di dunia ini mampu mengawal sempadan masing-masing 100 % berkesan.

Kita juga boleh menutup tempat-tempat awam seperti pusat pengajian tinggi, pejabat awam dan sebagainya, tetapi ini boleh melumpuhkan struktur sosio-ekonomi negara jika dilakukan berterusan.

Kebanyakan orang pula kemungkinan besar akan tidak mengendahkan simptom-simptom awal selsema barbie kerana ia sama dengan selsema biasa (demam, letih, sakit urat, hidung tersumbat dan sebagainya).

Ciri-ciri tamadun moden juga menyumbang kepada kepantasan H1N1 merebak. Sistem pengangkutan/ telekomunikasi yang cekap, penempatan urban/kosmopolitan yang banyak, struktur bangunan dan pengangkutan awam (tertutup/berhawa dingin) dan sebagainya. Hakikatnya manusia TIDAK MAMPU menyekat penyebaran virus dari terus menular.

Apa yang boleh manusia buat? Cari penawar/antidote/ vaksin SECEPAT MUNGKIN!

Setakat ini penawar yang digunakan di hospital-hospital seluruh dunia adalah regimen antiviral seperti Tamiflu dan Relenza, tetapi laporan CDC (Centre for Disease Control) USA, menyebut keberkesanan ubat-ubat ini MASIH DIRAGUI. Bagaimanapun ada desas-desus mengatakan penwar H1N1 akan ditemui pada penghujung tahun ini. Mari kita sama-sama berdoa.

Tetapi jangan le bimbang sangat. Wabak Spanish Flu sewaktu dunia pertama membunuh kira-kira 20-40 juta manusia. Tetapi pada waktu itu manusia belum ada antibiotik/antivira l, mesin hayat, makmal patologi/epidemiolo gi serta kelengkapan perubaan yang canggih. Ditambah pula dengan keadaan sosio-ekonomi dunia yang merundum ekoran perang. Zaman dulu, diarrhoea boleh melenyapkan sebuah bandar, sekarang ni penawarnya cukup mudah, iatu air galian (Oral Rehydration Salt).

Selsema pula adalah sejenis penyakit yang sangat biasa ditemui. Pengamal perubatan di seluruh dunia memiliki pengalaman yang cukup luas dalam merawat SIMPTOM-SIMPTOM selsema. Malah antara kaedah rawatan H1N1 yang dipraktikkan sekarang ialah merawat simptom.

Apa yang kita boleh buat? Ikut sahaja garispanduan dan nasihat yang dikeluarkan oleh kementerian kesihatan, yang paling penting ialah membasuh tangan dengan betul menggunakan sabun.

Q. Berapa lama virus ni boleh bertahan kat open air yer? Katakan seorang pengusaha makanan dah terkena jangkitan ni, lepas tu dia sediakan makanan siap bersin kerrchieeeeuuu lagi kat makanan tu. So, boleh ke aku dapat virus s.?!@#$@# ni jika memakan makanan tu?

A-Ikut yg telinga aku dengar, virus nie hanya hidup dlm beberapa minit jea di ruang udara persekitaran dgn syarat dia tak dapat cairan badan manusia. Ia tak boleh merebak melalui makanan tetapi jika hingus dia bersin masuk dlm makanan dan kita telan..kemungkinan besar boleh kena.

Aku tanya soalan dlm majlis tu....ramai yg ambil air sembahyag dalam kolah/bekas air yg besar di masjid2. Adakah virus tersebut boleh dipindahkan ke dalam air dan hinggap ke anggota orang yg abil air smbahyang. Jawapannya aku nampak mcm tak berapa yakin dia jawab tetapi mulutnya berkata air klorin dalam kolah masjid akan membunuh virus tu.

Kesimpulan aku...bercakap, bersin dan batuk adalah cara paling mudah tersebarnya. Jadi biasakan berbual dgn kawan2 dalam jarak 1 meter.

ambik mudah sangat...... bangga betul la bila buat saringan awal di airport..... .pintu2 masuk darat yg lain ntah camana...... takziah.

*reference aku untuk korang

http://en.wikipedia.org/wiki/1918_flu_pandemic


http://cns.miis. edu/flu_watch/ history.htm




try la click sekali je..n just survey..click kat sini



Saturday, August 29, 2009

Misteri Topeng Darth Vader Di Dalam Starwars

Misteri Topeng Darth Vader Di Dalam Starwars



Filem sains fiksyen Starwars arahan Steven Spilbearg adalah antara filem yang paling berjaya dalam sejarah perfileman Hollywood. Pengaruh sains fiksyen yang dibawa Starwars menjangkau seluruh planet bumi dan segenap lapisan agama, bangsa dan negara.
Maka tidak hairanlah jika dikatakan setiap watak dalam filem menjadi idola bagi kebanyakan kanak-kanak dan orang dewasa.
Satu-satunya watak yang amat mencurigakan ialah watak Darth Vader yang bertindak sebagai bapa kepada si hero iaitu Skywalker. Watak jahat yang agak gentlement ini tidak dibenci oleh kebanyakan penonton kerana ia membawa imej yang bersih, berkaliber dalam setiap aksi kejamnya.
Namun begitu,
baca lagi..

kemusykilan aku adalah berdasarkan pereka grafik yang mencipta watak dan wajah Darth Vader ini. Dari manakah idea mencipta wajah Darth Vader ini diambil oleh pereka grafik filem Starwars?
Ini kerana imej topeng Darth Vader kelihatan terpampang di salah satu menara Washington National Cathedral dengan ciri-ciri yang jelas dan tinggi kedudukannya. Imej itu tidak dapat dilihat dengan mata kasar dan perlu menggunakan teropong untuk melihatnya.
Penerbitan Filem Starwars
Filem Starwars mula ditayangkan kepada orang ramai secara komersial pada 25 Mei 1977 oleh Universal Studio di Amerika Syarikat. Penerbitan filem ini telah menjadikan ia pencetus kepada filem-filem sains fiksyen berteknologi tinggi yang membawa era perang galaksi.
Walaupun ditayangkan pada 1977, tetapi gerak kerja menghasilkan filem ini telah pun dilakukan sejak 1971 yang mana ketika itu Malaysia masih lagi gah dengan sentuhan karya P.Ramlee, Jins Shamsudin dan kebanjiran filem-filem Bombay.
Idea menghasilkan Starwars sebenarnya dicetuskan oleh penerbit Yahudi terkenal iaitu George Lucas yang kini adalah pemilik Lucas Film. Lucas adalah orang yang pertama menulis idea tentang kepahlawanan angkasa yang digelar Jedi.
Namun, ketika mula-mula memperkenalkan idea ini, Lucas terpaksa menulis dua kali tentang konsep Jedi kepada beberapa pengarah terkenal untuk memahamkan idea uniknya itu. Dari mana Lucas mendapat idea ini tidak diketahui dan ia amat mencurigakan sekali.
Lucas yang berdarah campuran British dan Jerman sekarang ini adalah pemilik Lucas Film yang mana amat terkenal dengan pembikinan filem-filem episod Starwars dan Indiana Jones.
Keraguan Tentang Watak Darth Vader


(Gambar) George Lucas bersama watak tentera manusia di dalam Starwars
Watak Darth Vader juga dibina sendiri oleh George Lucas tetapi aspek watak fizikal pula direka oleh David Prowse yang pernah bergiat sebagai ahli sukan bina badan dan pelakon sambilan. Segala tingkahlaku dan perwatakan Darth Vader adalah mengikut sentuhan Prowse sendiri walaupun ianya dicipta oleh Lucas. Seperti juga Lucas, Prowse tidak juga mendedahkan di mana ia peroleh imej topeng Darth vader tersebut.

(Gambar) David Prowse dan kostum Darth Vader ciptaannya
Pada 1980, majalah National Geographic bersama gereja besar ini telah menganjurkan pertandingan melukis bagi kanak-kanak untuk diletakkan di National Cathedral. Amat menghairankan, tiga pemenang yang dipilih yang lukisan yang menggambarkan watak-watak jahat.
Budak lelaki yang bernama Christopher Rader telah dipilih sebagai pemenang tempat ke-3, dan watak yang dilukisnya ialah Darth Vader. Pemenang-pemenang lain pula melukis objek yang menjurus kepada unsur-unsur kejahatan.
Misteri Penghakiman Pertandingan oleh Pihak Gereja

(Gambar) Amat pelik, pihak pengurusan gereja memilih 3 watak jahat untuk diletakkan di menara Washington National Cathedral pada 1980.
Pihak gereja tahu bahawa pada 1980, pengaruh filem Starwars terhadap masyarakat khususnya kanak-kanak amat kuat. Memilih watak dan memberikan anugerah kepada objek yang sudah diketahui masyarakat umum adalah amat mencurigakan.
Pihak gereja seolah-olah mahu menutup ‘kehendak’ tersembunyi mereka untuk meletakkan topeng Darth Vader ciptaan David Prowse itu. Kemungkinan pertandingan melukis itu hanyalah suatu topeng palsu untuk menutup hasrat sebenar pihak gereja Washington.
Sekiranya pihakpengurusan gereja meletakkan watak Darth Vader begitu sahaja, sudah pasti ramai orang tertanya-tanya, dan kemungkinan wartawan akan menyerang pihak gereja dan David Prowse tentang perletakan arca Darth Vader dengan beratus-ratus soalan.

Aku percaya pertandingan melukis itu hanyalah topeng dan kemenangan tempat ke-3 oleh Christopher Rader adalah dirancang dan apa yang dilukis oleh Rader sebenarnya di suruh. Objek topeng Darth Vader adalah sejenis lakaran ergonomik digital yang sukar dihasilkan melalui tangan.
Meletakkan kemenangan kepada Christopher Rader di tempat ke-3 adalah logik kerana jika diletakkan tempat pertama, sudah pasti hasrat sebenar pihak gereja dapat dipersoalkan oleh orang ramai terutamanya ahli-ahli sejarah dan akademik.

(Gambar) Imej kedudukan topeng Darth Vader di menara gereja. Perlukan teropong untuk melihatnya.
Peranan Filem Dalam Pendidikan Kesyaitanan
Telah aku nyatakan sebelum ini dalam beberapa artikel bagaimana unsur-unsur filem itu dijadikan suatu elemen pendidikan kesyaitanan, seksual, free-thinker dan sebagainya. Filem adalah senjata ampuh gerakan Illuminati yang mana tapak pembikinan filem-filem Hollywood itu sendiri dipunyai secara total oleh kelompok-kelompok mereka.
Golongan Illuminati tahu apa yang mereka mahukan dan mereka juga teliti dalam merancang sesuatu disamping meneroka kelemahan masyarakat yang bukan Islam. Bagi mengaburi dan mempengaruhi masyarakat Islam, unsur-unsur estetik dalam filem juga adalah senjata ampuh mereka.
Memerangi umat kristian dan menjauhkan mereka dari ajaran Injil adalah amat mudah kerana masyarakat Kristian sudah ketinggalan jauh dari aspek spiritual sejak sebelum kelahiran Islam lagi.
Aku menyimpulkan bahawa pendedahan imej Darth Vader adalah penyerapan pendidikan kesyaitan secara tersirat. Pendidikan tersirat ini akan lebih bermakna apabila patung-patung Darth Vader dibeli dan diletakkan di rumah-rumah masyarakat Islam.
Sebagai umat Islam, melihat dan memikirkan secara teliti akan sebab dan akibat sesuatu yang berada di depan mata seperti filem adalah amat mustahak. Mempersoalkan setiap unsur di dalam filem yang dilihat boleh menyelamatkan aqidah Muslim dari tergolong dalam kelompok Riddah Qauliyah.
Imam Habib Abdullah bin Thahir menyebut bahawa,
“Setiap muslim yang mukallaf, hukumnya wajib untuk menjaga keIslamannya dari segala hal yang dapat menghancurkan, membatalkan, dan memutuskannya dari tali Islam, yakni murtad.”
(kitab Sulamut at-Taufiq)

Wallahu’alam…




try la click sekali je..n just survey..click kat sini



Firaun's dead body..............




click here for the pdf file
http://www.mediafire.com/?yzdmyn0mnhn

read more

Firaun's dead body
فـــــــــرعـون

أولاً هذه أقرب صوره التقطت لمومياء فرعون ( رمسيس الثاني ) .

This is the closest picture taken of Pharaoh
Ramesses II
وهذه حكاية فرعون مع فرنسا .....

Here's the story of France with Pharaoh Ramesses
عندما تسلم الرئيس الفرنسي الراحل فرانسوا ميتران زمام الحكم في فرنسا
When Francisco Mitra became the president of France in 1981
عام 1981 طلبت فرنسا من مصر في نهاية الثمانينات استضافة مومياء فرعون
France requested from the Egyptian government to host the mummy of Pharaoh
لإجراء اختبارات وفحوصات أثرية ... فتم نقل جثمان أشهر طاغوت عرفته الأرض
For the purpose of running laboratory and archeological examinations on the mummy of the most notorious dictator ever lived on earth
.... وهناك عند سلم الطائرة اصطف الرئيس الفرنسي منحنياً هو
Upon arrival, a very royal attendants were there including the French president himself and all ministers who bowed in honor for the mummy
ووزراؤه وكبار المسؤولين الفرنسيين ليستقبلوا فرعون
وعندما انتهت مراسم الإستقبال الملكي لفرعون على أرض فرنسا .. حُملت
When the ceremony ended, the mummy was carried to a specially-designed section at the Archeology Centre of France
مومياء الطاغوت بموكب لا يقل حفاوة عن استقباله وتم نقله إلى جناح خاص في مركز الآثار الفرنسي ليبدأ بعدها أكبر علماء الآثار في فرنسا وأطباء الجراحة والتشريح دراسة تلك المومياء واكتشاف أسرارها
Were it started to be tested by the greatest French archeological and anatomical scientists in order to discover more about such a great mummy
وكان رئيس الجراحين والمسؤول الأول عن دراسة هذه المومياء هو البروفيسور
The scientists were headed by Professor Maurice Bucaille
موريس بوكاي
كان المعالجون مهتمين بترميم المومياء ، بينما كان اهتمام موريس هو محاولة أن يكتشف كيف مات هذا الملك الفرعوني ،
Scientists were trying to restore the mummy while Professor Maurice was mainly concerned with how did this mummy die!
وفي ساعة متأخرة من الليل ظهرت النتائج النهائية .. لقد كانت بقايا الملح العالق في جسده أكبر دليل على أنه مات غريقا ، وأن جثته استخرجت من البحر بعد غرقه فورا ، ثم اسرعوا بتحنيط جثته لينجو بدنه
The final report of the scientists was released late at night which states that the remaining salt in the mummy is an overt evidence that it was drawn in the sea, and the body was rescued very shortly where it was immediately embalmed to be saved
لكن أمراً غريباً مازال يحيره وهو كيف بقيت هذه الجثة أكثر سلامة من
غيرها رغم أنها استُخرجت من البحر !
An amazing thing was still confusing Professor Maurice is that how could this body possibly be safer than any other mummy despite being taken out of the sea up until this time
كان موريس بوكاي يعد تقريراً
نهائيا عما كان يعتقده اكتشافاً جديداً في انتشال جثة فرعون من البحر
Professor Maurice was writing his final report on what he thought would be a new discovery about saving Pharaoh's body immediately after his death and embalming it
وتحنيطها بعد غرقه مباشرة ، حتى همس أحدهم في أذنه قائلا : لا تتعجل .... فإن المسلمين يتحدثون عن غرق هذه المومياء
And there, someone whispered to him that Muslims claim to know something about the drowning of this mummy
ولكنه استنكر بشدة هذا الخبر واستغربه ، فمثل هذا الإكتشاف لا يمكن معرفته إلا بتطور العلم الحديث وعبر أجهزة حاسوبية حديثة بالغة الدقة
Yet the Professor firmly denied such thing saying that it's impossible to discover this without the development of science and without using his high-tech and complicated laboratories and computers
، فقال له أحدهم إن قرآنهم الذي يؤمنون به يروي قصة عن غرقه وعن سلامة
جثته بعد الغرق ، فازداد ذهولا وأخذ يتساءل .. كيف هذا وهذه المومياء
لم تُكتشف إلا في عام 1898 ، أي قبل مائتي عام تقريبا ، بينما قرآنهم
موجود قبل أكثر من ألف وأربعمائة عام؟ وكيف يستقيم في العقل هذا ،
والبشرية جمعاء وليس العرب فقط لم يكونوا يعلمون شيئا عن قيام قدماء
المصريين بتحنيط جثث الفراعنة إلا قبل عقود قليلة من الزمان فقط؟
To his surprise, he was told that Muslims believe in a book called "Quran" and this Quran narrates the story of Pharaoh's drowning and ensures the safety of his body after his death as to be a Sign to mankind. The Professor couldn't believe his own ears and started to wonder:
How can a book existed 1400 years ago speak about the mummy that was only found 200 years ago, in 1898??!!
How can that be possible while the ancient Egyptian heritage was discovered only a few decades ago and no one knew about it before??!!
جلس موريس بوكاي ليلته محدقا بجثمان فرعون يفكر بإمعان عما همس به
صاحبه له من أن قرآن المسلمين يتحدث عن نجاة هذه الجثة بعد الغرق ..
بينما كتابهم المقدس يتحدث عن غرق فرعون أثناء مطاردته لسيدنا موسى
عليه السلام دون أن يتعرض لمصير جثمانه .. وأخذ يقول في نفسه : هل
The Professor sat down pondering on what he was told
about the book of Muslims while his Holy Book narrates only the drowning of Pharaoh without saying anything about his body
يُعقل أن يكون هذا المحنط أمامي هو فرعون الذي كان يطارد موسى؟ وهل
يعقل أن يعرف محمدهم هذا قبل أكثر من ألف عام؟
"Is it possible that this mummy in front of me is the one who was chasing Moses??!!"
"Is it possible that Muhammad knew this 1400 years ago??!!"
لم يستطع موريس أن ينام ، وطلب أن يأتوا له بالتوراة ، فأخذ يقرأ في
التوراة قوله : فرجع الماء وغطى مركبات وفرسان جميع جيش فرعون الذي
دخل وراءهم في البحر لم يبق منهم ولا واحد .. وبقي موريس بوكاي حائراً فحتى الإنجيل لم يتحدث عن نجاة هذه الجثة وبقائها سليمة
The Professor couldn't sleep that night till they brought him the Old Testament where he read: "the sea drowned Pharaoh and his army, no one else was left alive" He was surprised that the Holy Book didn't mention about the destiny of the body and that it will be saved
بعد أن تمت معالجة جثمان فرعون وترميمه أعادت فرنسا لمصر المومياء ،
ولكن موريس لم يهنأ له قرار ولم يهدأ له بال منذ أن هزه الخبر الذي
يتناقله المسلمون عن سلامة هذه الجثة ، فحزم أمتعته وقرر السفر لبلاد
المسلمين لمقابلة عدد من علماء التشريح المسلمين
وهناك كان أول حديث تحدثه معهم عما اكشتفه من نجاة جثة فرعون بعد
When the scientists were done with the mummy, France retuned it to Egypt, but Professor Maurice couldn't rest for a moment since he was told that Muslims know about the safety of the body. So, he decided to travel and meet anatomy Muslim scientists and there he spoke about his discovery of the safety of the mummy after its death in the sea and so on.
الغرق ... فقام أحدهم وفتح له المصحف وأخذ يقرأ له
قوله تعالى : (فاليوم ننجيك ببدنك لتكون لمن خلفك آية .. وإن كثيرا من الناس عن آياتنا لغافلون).

سورة يونس: آية 92.

لقد كان وقع الآية عليه شديدا .. ورجت له نفسه رجة جعلته يقف أمام
الحضور ويصرخ بأعلى صوته : لقد دخلت الإسلام وآمنت بهذا القرآن
رجع موريس بوكاي إلى فرنسا بغير الوجه الذى ذهب به .. وهناك مكث عشر

One of the Muslim scientists stood up and simply opened the Quran and pointed to the Professor at one verse:
"This day shall We save you in your body, that you may be a Sign to those who come after you! But verily, many among mankind are neglectful of Our Signs"

(Quran 10:92)
The Professor was struck when he read that and immediately stood in front of the crowd and said loudly: "I believe in Islam, I believe in Quran"

Then he went back to France with a different face he traveled with.


سنوات ليس لديه شغل يشغله سوى دراسة مدى تطابق الحقائق العلمية
والمكتشفة حديثا مع القرآن الكريم ، والبحث عن تناقض علمي واحد مما
يتحدث به القرآن ليخرج بعدها بنتيجة قوله تعالى : لا يأتيه الباطل من
بين يديه ولا من خلفه تنزيل من حكيم حميد

In France, he dedicated 10 years investigating the scientific discoveries and comparing them with the Quran and trying to come up with one scientific contradiction with the Quran. Finally he quoted one verse from the Quran to be his conclusion:

"No falsehood can approach it (this book) from before or behind it: it is sent down by One Full of Wisdom, Worthy of all praise"

(Quran 41:42)

كان من ثمرة هذه السنوات التي قضاها الفرنسي موريس أن خرج بتأليف كتاب
عن القرآن الكريم هز الدول الغربية قاطبة ورج علماءها رجا ، لقد كان
عنوان الكتاب : القرآن والتوراة والإنجيل والعلم .. دراسة الكتب
المقدسة في ضوء المعارف الحديثة

As a result of all years of his research, Professor Maurice wrote a book that shook all Europe, especially the scientists there
"Quran, Torah, Bible and Science:
A Study of the Holy Books in the Light of Modern Science"
سبق وأن زرت بنفسي المتحف الفرعوني في القاهرة ودهشت حقيقة من توافد الأولوف من السياح من جميع أقطار المعمورة لمشاهدة المومياء، ولكن مع الأسف كثير منهم يجهلون حقيقة الدرس الذي من اجله حفظ الله تعالى جسد فرعون وهو إنذار كل من يكذب الله تعالى ورسله صلوات الله عليهم

I personally visited the Cairo Museum where the mummy is preserved and there you get astonished at the scenery of thousands of people from all over the world visiting the place everyday , unfortunately, many of the tourists there would think: "Woow, look at that! Amazing!! So nice to see people of all times!! Without realizing the intended lesson that Allah has kept this body a Sign to all mankind of anyone who denies Allah and His messengers.

In another chapter in the Quran:

"When Moses came to them with Our clear Signs, they said: This is nothing but sorcery faked up: never did we hear the like among our fathers of old!

Moses said: "My Lord knows best who it is that comes with guidance from Him and whose end will be best in the Hereafter: certain it is that the wrong-doers will not prosper.

"Pharaoh said: "O Chiefs! No god do I know for you but myself: therefore, O Haman! Light me a (kiln to bake bricks) out of clay, and build me a lofty palace, that I may mount up to the god of Moses: but as far as I am concerned, I think (Moses) is a lair!"

And he was arrogant and insolent in the land, beyond reason, - he and his hosts: they thought they would not have to return to Us!

So We seized his and his hosts, and We flung them into the sea: now behold what was the end of those who did wrong!

And We made them (but) leaders inviting to the Fire; and on the Day of Judgment no help shall they find.

In this world We made a curse to follow them: and on the Day of Judgment they will be among the loathed (and despised)."

(Quran 28: 36-42)



So now,


"Has not the time arrived for the Believers that their hearts in all humility should engage in the remembrance of Allah and the Truth which has been revealed to them, and that they should not become like those to whom was given Revelation aforetime, but long ages passed over them and their hearts grew hard? For many among them are rebellious transgressors.

Know you (all) that Allah gives life to the earth after its death! Already have We shown the Signs plainly to you, that you may learn wisdom.

For those who give in charity, men and women, and loan to Allah a Beatiful Loan, it shall be increased manifold (to their credits), and they shall have (besides) a liberal reward.

And those who believe in Allah and His messengers- they are the Sincere (lovers of Truth), and the Witnesses (who testify), in the eyes of their Lord: they shall have their Reward and their Light.

But those who reject Allah and deny Our Signs,- they are the companions of Hell-Fire "

Quran 57: 16-19



""




try la click sekali je..n just survey..click kat sini



Tuesday, August 25, 2009

HOW TO DROP RUNE AT BASE


There is a cool glitch in Dota which will let you to drop runes/powerups at your base (you might have seen it before). It's fun to do you can have runes at your base as much you want, you can see in the image above. It is pretty easy to do, Just follow the simple steps below in order to perform this glitch.



Requirements:

1. A leaver player.
2. An empty bottle.


Steps:


1. Put an empty bottle in the inventory of a player who has left.
2. Pick a rune using leaver player hero and don't use it!
3. Now immediately go back to base and use his circle of power to freeze his hero.
4. After 2 minutes or less the rune will be dropped at circle of power.
5. The rune will not disappear until you pick it.
6. Have Fun xD







try la click sekali je..n just survey..click kat sini



Friday, August 14, 2009

Warcraft Version Switcher Patch 1.23 - 1.24 Download & Guide

Warcraft Version Switcher Patch 1.23 - 1.24 Download & Guide | Warcraft 1.24 Patch Switcher. I see a lot of people having problems while installing Warcraft 1.24 patch. Don't worry, there is a simplest solution for this problem is: Warcraft Version Switcher, by using this you can switch between versions just by clicking once, I have added Warcraft 1.24 Patch in it. Currently, you can switch between two patches Warcraft 1.23-1.24 patch (you can add more versions it). Check the download link and guide to use Warcraft Version Switcher...


WarCraft Version Switcher 1.23 <-> 1.24 Patch Download Link:
www.rapidshare.com


How to switch between Warcraft 1.23 to Warcraft 1.24 Patch using Warcraft Version Switcher (Step by Step Guide):
click here for read more

* Download Warcraft version switcher from the link above.
* Extract Warcraft_Version_Switcher_by_Dota-Utilities.rar using WinRar.
* Open the folder where you've extracted it.
* Now open Wvs.exe
* Click the 4th button from the left side which is Options Button.
* Enter you Warcraft 3 Path like "c:\Program Files\Warcraft 3" at the bottom text box of the Options Window.
* Close Option Window and Now click Switch Version Button (1st Button).
* Double Click the version you want to switch. Warcraft 1.23 Or Warcraft 1.24
* Version will be switched.
* Enjoy and don't forget to visit kerabatchieko.blogspot.com




try la click sekali je..n just survey..click kat sini



Thursday, August 13, 2009

Natural and Synthetic Rubber

Natural and Synthetic Rubber

___________________________________________________________________________________
Natural rubber is a polymer found in the sap of the rubber tree, Hevea brasilensis, originally native to Brazil. The rubber tree grows throughout the tropics and is cultivated in plantations, primarily in Southeast Asia; Malaysia and Indonesia are the most significant sources. The sap is collected, and on exposure to air and mild heat gives natural rubber. Chemically, this is a polymer of 2-methyl-1,3-butadiene (isoprene), CH2=C(CH3)-CH=CH2. The polymerization reaction is:
nCH2=C(CH3)-CH=CH2 -[CH2-C(CH3)=CH-CH2]n-.
Natural rubber has long been known, but became valuable only with the development of vulcanizing (heating in the presence of sulfur) developed by Charles Goodyear, which gives a much more rubbery and coherent substance.
The development of synthetic rubber was a German program for many years. Germany produced some 2500 tonnes of methyl rubber (polymer of 2,3-dimethyl-1,3-butadiene) during World War I, but returned to natural rubber at the end of the War. Specialty rubbers were produced and research was carried out in Germany and elsewhere prior to World War II, but the synthetic rubber industry of the world arose during World War II. At the present time over 75% of the rubber used in the United States is synthetic, while on a world basis about 65% of the rubber used is synthetic.
The most significant forms of synthetic rubber used today are the Buna S, Buna N, and synthetic natural rubbers developed in Germany. Other types (Thiokol, Neoprene) have somewhat different properties and specialty uses. Buna-S, by far the most significant, has been made since 1933 in Germany. It is a copolymer of 1,3-butadiene and styrene. The polymerization reaction is:
nCH2=CHCH=CH2 + nC6H5CH=CH2 -[CH2CH=CHCH2CH(C6H5)CH2]n-.
The Buna-N rubber, which is soil-resistant, is a copolymer of 1,3-butadiene and acrylonitrile. The polymerization reaction is:
nCH2=CHCH=CH2 + nCH2=CHCN -[CH2CH=CHCH2CHC=N]n-.
Like the Buna-S type, Buna-N rubber can be vulcanized.
True synthetic rubber, a polymer of isoprene, was achieved almost simultaneously in 1955 by several major rubber manufacturers using different catalysts. The process is a polymerization of isoprene itself and the product is virtually identical to the natural Hevea product. The feedstocks for the synthetic rubber industry are products of the petrochemical industry.
Rubber, either natural or synthetic, is normally vulcanized, most often with sulfur, although for some specialty uses other agents are used. The majority of rubber used is used for automobile tires. For this and similar applications a filler or reinforcing agent must be added, of which carbon black is by far the most common

________________________________________
Please leave a credit to the owner of the blog ________________________________________
Copyright 2009 kerabatchieko.co.nr



try la click sekali je..n just survey..click kat sini







Sunday, August 2, 2009

GARENA MEGA EXP HACK DOWNLOAD *NEW*

okok..da lama x ber update blog ku ini..n today aku nk share satu sopwer garena levelling booster yang baru..baru je lagi release so aku nk share ngan korang semua..
cara nk guna die pun aku akan ajar..n cara die pun lebey kurang sama dengan garena mega experience yang aku da share aritu
nk baca lebey-lebey or nak tau step die?click to read more how to donwload and download link

Garena Mega Experience Hack - Garena Mega Exp Hack Guide and Download. Kalau korang perasan ramai orang cepat naik level Garena in just few time without playing any games. setiap players are getting 1-5 level(s) in 1 day and other players who have low levels are curious want to know their secret. The secret is Garena Mega Exp hack akan bagi korang ebey kurang 400 Experience points/ 15 Minutes kalau korang adalah basic member. Dan akan beri lebey kurang 800 Exp per 15 minutes kalau korang adalah gold member. This Garena Mega Exp Hack is great if you wanna increase the numbers of your levels :) - Banyak menda yang best untuk korang dapat selain dari Experience tapi bergantung kat korang la nk guna ke tidak.


okok..sekarang aku tunjuk step by step cara nk guna Garena Mega eXp:

1.Download Garena Exp Hack with MegaEXP.

2.Extract GarenaHack-Latest&Updated.rar using WinRaR.



3. Go to the folder where you have extracted the files, Open "_Start Garena with GarenaHack.exe"- See the icon image on right >>



4. Click start Garena Hack with MegaEXP Free



5. Just close Garena window, and click "Start MegaExp Hacking - 12 Servers Connect" on GarenaHack window.



6. Again a Dialog window will popup. Just type your username/password and UID and Click Start EXP Hacking.



7. Two command prompt windows will appear.. just leave it for few time.. and then login your account on Garena then see your experience boost.



click bawah untuk download
rapid share.com


Points to be noted:

- MegaExp - connecting to 12 Garena servers for maximum EXP. ini adalah semua server garena, servers ni adalah the latest original garenahack private version. If you get low exp or nothing all all then that's it :) I cannot do more... for now.
- Opening Multiple Garena MegaEXP windows with the same account WON'T get you more EXP.
- if you see a password box when you start the program then try starting it again using: "_Start Garena with GarenaHack.exe"
- This will not work on Microsoft Windows Vista.
- if MegaEXP hack don't work on a certain account then there's nothing we can do.
- Basic Members will start getting Experience after 30-45 Minutes whereas Gold Members will starting gaining Exp in 15-20 minutes.. Use this program at your own risk.

Credits: Special Thanks to GarenaHack-er for creating this Garena Mega EXP hack.

Enjoy Boosting your Levels in Garena and be sure to visit DotA-Utilities for future updates.




try la click sekali je..n just survey..click kat sini


x

© 1989-2010 . Powered by R.O.T.S.

kerabatchieko by CHIeKO IeM0cHI