Tuesday, January 5, 2010

Trick Menukar Address Bar Icon (favicon)

Menukar icon address bar mungkin menjadi satu menda yang cantik bagi page korang, so aku rasa nk tunjuk kan cara or trick ni dibuat, simple la sesangat. kalau korang x ubah, icon tu akan jadi bentuk B, yang mana bawak maksud untuk blogspot. korang boleh ubah icon (favicon) dengan gambar korang sendiri, x kisah la gambar awek korang ke, scandal korang ke, or gmbar makcik yang korang snap kat tepi jalan. tapi apa yang penting kerjasama. x da lah. yang penting sekali script korang kena betul n gambar korang mesti la cukup saiz 32x32 pixel or 20x20 pixel.guna nya adalah untuk tidak memberat kan loading gambar tu nantik bila orang open korang punya page.
Format gambar tu x kisah korang guna format gif, jpg, bmp, ico,atau pun png. .so tanpa buang banyk masa, lepas tu korang simpan image korang dekat webhosting contoh nya photobucket.com , imagehack.us dan banyak lagi. Mari kita terus kan ke acara yang seterusnya.=)

1. Login to blogger, chose "Layouts --> Edit HTML
2. Put the code below before </head> code.

<link href='http://i816.photobucket.com/albums/zz81/kerabatchieko/soniclari.gif' rel='SHORTCUT ICON'/>

3. The bold text is an address for your icon, you can change it with your own or just copy the below listed address icon.
4. Save your editing.sette,
korang boleh gantikan http://i816.photobucket.com/albums/zz81/kerabatchieko/soniclari.gif dengan link image yang korang nak.

Komentar :

ada 0 comments ke “Trick Menukar Address Bar Icon (favicon)”
x

© 1989-2010 . Powered by R.O.T.S.

kerabatchieko by CHIeKO IeM0cHI