Wednesday, February 10, 2010

Blue Screen (Pernah kah anda melaluinya?)

Pernah kah anda merasai pengalaman sebegini? Laptop anda atau pun juga komputer anda terkena panggilan hangit berbaur biru-biru , walaupun tiada unsur lucah? Pernah kan anda? jika pernah apa yang anda lakukan? dan jika belum, apa yang patut anda buat? jadi setelah bertanya dan jugak berdasar kan kitab uncle wiki pada juzuk Blue Screen of Death, diterang kan bahawa The Blue Screen of Death (juga dikenali sebagai stop error, BSOD, bluescreen, atau Blue Screen of Doom) adalah perkataan sehari-hari digunakan untuk paparan ralat dipaparkan oleh beberapa sistem operasi, khususnya Microsoft Windows, selepas menghadapi kesalahan sistem kritikal yang boleh menyebabkan sistem untuk menutup supaya mencegah kerosakan ireversibel sistem integriti. Ini berfungsi untuk memberi maklumat untuk tujuan diagnostik yang dikumpul sebagai sistem operasi yang dikeluarkan bug cek.

Setelah dikonfigurasikan, sistem akan memberikan semua dari memori untuk sebuah fail pada cakera. Data dalam memori kemudian akan hilang, tetapi dalam keadaan tertentu boleh dpt dari file dump, sebuah proses yang harus dilakukan oleh kakitangan PC yang terlatih.
Menurut Microsoft, bluescreens NT berasaskan pada sistem Windows biasanya disebabkan oleh kurang-bertulis atau rosak device driver hardware. Dalam era Win9x, tidak berpadanan DLL atau bug di kernel dari sistem operasi dapat juga menyebabkan bluescreens. Mereka juga boleh disebabkan oleh kesalahan fizikal seperti memori rosak, power supplies, terlalu panas dari komponen komputer, atau perangkat keras yang berjalan di luar batas spesifikasi. Bluescreens telah hadir dalam semua operasi berasaskan Windows sistem sejak Windows 3.1; dahulu, OS / 2 mengalami Black Screen of Death, dan awal membina Windows Vista dipaparkan Merah Screen of Death selepas kesalahan boot loader.Istilah Blue Screen of Death bermula ketika OS / 2 pra-rilis kegiatan pembangunan di Lattice Inc, pembuat awal Windows dan OS / 2 C compiler. Selama Lattice port daripada alat-alat lain, pemaju bertemu dengan berhenti skrin ketika NULL pointer sedang dereferenced baik dalam kod aplikasi atau ketika tiba-tiba lewat ke API sistem panggilan. Selama tinjauan kemajuan dan maklum balas kepada IBM Austin, Texas, para pengembang menggambarkan berhenti skrin sebagai Blue Screen of Death untuk menunjukkan paparan dan finalitas daripada pengalaman

Types of BSoDs

Windows NT

Dalam Microsoft Windows NT yang berasaskan sistem operasi, skrin biru kematian (dipaparkan dalam 80 × 50 text mode sebagai lawan 9x/Me 's 80 × 25) berlaku ketika kernel atau driver berjalan dalam mode kernel menemui sebuah kesalahan yang tidak boleh pulih. Hal ini biasanya disebabkan oleh operasi haram yang dilakukan. Satu-satunya tindakan yang dalam sistem operasi boleh memuat dalam situasi ini adalah untuk me-restart komputer. Akibatnya, data tersebut boleh hilang, kerana pengguna tidak diberi kesempatan untuk menyimpan data yang belum disimpan ke hard drive. 

ReactOS

ReactOS, sebuah usaha untuk mencipta sebuah perisian bebas / open source pelaksanaan Windows NT-sistem pengendalian yang serasi, juga fitur BSOD sendiri mirip dengan Windows NT / XP satu.

Windows 9x/Me

Mungkin contoh yang paling terkenal dari Windows 9x BSOD terjadi pada saat persembahan daripada Windows 98 beta oleh Bill Gates di COMDEX pada 20 April 1998. Komputer demo jatuh dengan BSOD ketika seorang pembantu (Chris Capossela, yang masih bekerja untuk Microsoft sebagai Corporate VP di unit perniagaan bahagian Maklumat) menyambung scanner ke PC, cuba untuk menunjukkan sokongan Windows 98 Plug and Play untuk peranti. Perkara ini membawa tepuk tangan yang gemuruh dari sekumpulan orang dan Gates menjawab selepas tepukan reda: "Itu sebabnya mengapa kita tidak beralih kepada Windows 98

Windows CE

Sejarah paling sederhana skrin biru terjadi pada Windows CE kecuali versi untuk Pocket PC, yang muncul mirip dengan yang ditemui di Windows NT/2K/XP.

Windows 1.0

Pertama Blue Screen of Death yang terjadi pada Windows 1.0, jika sebuah komputer gagal untuk boot dengan benar, ia akan memaparkan serakan huruf, nombor, dan simbol. Jika Windows 1.0 menemukan apapun (MS-DOS yang berkaitan) kesalahan sistem kritis , itu justru akan menunjukkan Black Screen of Death.

Jadi, pada pendapatan saya yang tidak seberapa, dan juga dari segi pemerhatian saya yang rabun ini, menunjukkan bahawa. antara sebab utama terjadi nya blue screen ini adalah

1-Laptop terlalu panas

2-Hardware anda sudah rosak3-Software yang tidak diluluskan oleh windows

4-Driver yang tidak compatible

 jadi, saya sebagai antara yang terkena blue screen merasa sakit hati yang teramat sangat kerana, sedang main dota tiba-tiba kena blue screen, haizz..satu-satu dugaan menimpa. dari musim durian, hingga musim rambutan.. hahaha.. dari external kena kacau, beralih la pula hingga ke blue screen. OMG! help me. saya nak menda ni elok cepat tanpa mengeluarkan satu sen pun. ADA KE CARA MACAM TU??

 

Komentar :

ada 0 comments ke “Blue Screen (Pernah kah anda melaluinya?)”
x

© 1989-2010 . Powered by R.O.T.S.

kerabatchieko by CHIeKO IeM0cHI